Máte otázku? Zavolajte na 058/7331222 alebo píšte na kontakt@topgal.sk (Pon-Pia 8 – 16 hod.)

Čo do boxu na desiatu - tipy na zdravý snack

Topgal | 11.07.2023 in BLOG

výprodej

Česká značka výrobcov školských tašiek a školských pomôcok ponúka boxy na desiatu vyrobené z materiálov, ktoré neohrozujú zdravie. To znamená, že neobsahujú škodlivé látky, ako sú BPA, BPS, ftaláty, rôzne zmäkčovadlá atď.

Zdravá strava je pre deti dôležitá a zdravá desiata môže pomôcť udržať dobré stravovacie návyky a podporiť rast a vývoj detí. V blogu sa preto zameriame na to, aké potraviny by mali byť zahrnuté do boxu na desiatu, aby bola zdravá a chutná.

5 tipov na občerstvenie pre školákov

Tip 1: Celozrnné pečivo

Ako napríklad celozrnný chlieb alebo sušienky, sú skvelou voľbou pre zdravú desiatu. Obsahujú viac vlákniny a živín ako biely chlieb a sušienky. Vláknina pomáha udržiavať zdravie čriev a znižuje riziko ochorení srdca a cukrovky. Navyše, celozrnné pečivo obsahuje pomalé sacharidy, ktoré poskytujú energiu na dlhšie obdobie. Preto je dobré zahrnúť celozrnné pečivo do školského boxu pre deti.

Tip 2: Ovocie a zelenina

Známé a skvelé zdroje vitamínov, minerálov a vlákniny. Dajte svojmu dieťaťu na desiatu čerstvé ovocie ako jablká, banány, hrozno alebo kivi a zeleninu ako mrkvu, paradajky alebo uhorky. Ak sa vaše dieťa ťažko presvedčuje jesť ovocie a zeleninu, skúste mu ich ponúknuť v inom tvare, napríklad ako smoothie alebo nakrájané do tvaru hviezdy alebo srdca. Ovocie a zelenina sú pre zdravú desiatu do školy nevyhnutné.

Tip 3: Orechy a semiačka

Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Dajte svojmu dieťaťu do boxu na desiatu orechy ako vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle a semiačka ako tekvicové alebo slnečnicové. Ale pozor, množstvo by malo byť obmedzené, pretože orechy a semiačka sú bohaté na kalórie. Avšak, v malých množstvách sú tieto potraviny pre deti prospešné.

Tip 4: Tvaroh a jogurt

Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a vápnika, ktoré sú pre deti veľmi dôležité. Bielkoviny sú základným stavebným kameňom pre rast a vývoj svalov, kostí a tkanív. Deti by mali jesť dostatok bielkovín na podporu svojho rastu a vývoja, navyše tiež pomáhajú udržiavať svalovú hmotu a sú dôležité pre vývoj mozgu.
Vápnik je kľúčový pre vývoj kostí a zubov u detí. Deti, ktoré majú nedostatok vápnika v strave, môžu mať riziko vzniku rôznych ochorení, ako napríklad osteoporózy.

Tip 5: Jedlá pripravené doma

Posledným tipom pre zdravú desiatu pre vaše dieťa je pripraviť jedlo doma. Namiesto kupovania hotových jedál v obchode si skúste pripraviť desiatu pre svoje dieťa sami. Takýmto spôsobom máte väčšiu kontrolu nad prísadami a množstvom soli, tuku a cukru, ktoré do jedla pridávate. Navyše, pripraviť jedlo doma vám umožní prispôsobiť ho chuti vášho dieťaťa.

Nezabudnite na zdravé stravovacie návyky

Je dôležité pamätať na to, že zdravá desiata nie je len o tom, čo si dieťa dáva do úst, ale aj o zvyku jesť zdravo a prijať správne stravovacie návyky od malička. Vzhľadom na narastajúce problémy s obezitou a inými zdravotnými problémami u detí, je dôležité venovať pozornosť strave a učiť deti zdravým stravovacím návykom už od malička.

Zdravý box na desiatu je jedným z krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste pomohli svojmu dieťaťu zostať zdravým a fit. Mali by ste si dať záležať na tom, aby bolo množstvo jedla primerané veku a veľkosti vášho dieťaťa. Pre deti je dôležité jesť pravidelne a mať dostatok energie na celý deň, ale zároveň by nemali jesť príliš veľa, aby sa predišlo nadmernej hmotnosti a iným zdravotným problémom.

Nebojte sa experimentovať

Skúste svoje dieťa učiť novým chuťovým zážitkom a rôznym druhom jedál. Nechajte ho skúsiť niečo nové a nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ovocia, zeleniny alebo pečiva. Ak je desiatu zaujímavá a chutná, je väčšia šanca, že ju vaše dieťa zje a bude mať dostatok energie na celý deň.

Okrem toho, mali by ste sa pokúsiť zahrnúť do desiatej aj niečo, čo vaše dieťa skutočne miluje a bude sa tešiť na to, keď ho bude mať v školskom boxe. Napríklad, ak vaše dieťa má rado malinové jogurty, môžete mu dať malinový jogurt a kombinovať ho s celozrnnými sušienkami a kúskami ovocia.

Súčasťou desiatej sú aj nápoje

Napokon, ale ale o to dôležitejší tip na zdravú desiatu je pridať k boxu fľašu vody. Fľaša do školy s vodou pomáha udržiavať hydratáciu a zabezpečuje správnu funkciu tela. Väčšina detí si neuvedomuje, že sú dehydrované a že potrebujú piť vodu počas celého dňa, najmä počas fyzickej aktivity.

V neposlednom rade, nezabúdajte pri otázke čo na desiatu, že desiatu by malo dieťa zjesť. Niektoré deti môžu byť pomerne pomalé a môže sa stať, že desiatu nestihnú skonzumovať. Ak sú vaše deti zvyknuté na jedenie malých jedál počas celého dňa, skúste im pripraviť niekoľko menších jedál na desiatu, ktoré im pomôžu udržať si plnú energiu a koncentráciu.